G.i atau glisemix indeks atau indeks glisemik.....apa tu?
Indeks Glisemik ni ialah satu ukuran yg menunjukkan kelajuan intensiti tinggi tahap glukosa(gula) dlm darah selepas kita makan makanan tertentu.
Selalunya ia terdapatt didalam makanan yg kaya dgn karbohidrat dimana karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk sel-sel badan kita.
Karbohidarat ni ada 2 jenis iaitu yang baik dan yang jahat.
Karbohidrat yg baik G.I nya rendah di bawah 50 manakala karbohidrat yang jahat G.I nya sudah tentu lebih tinggi dari 50.
Karbohidarat baik mempunyai G.I yang rendah ,jadi ia dikaitkan dngan tahap insulin
Yang rendah , yang bermaksud pembakaran lemak dengan lebih cepat dan ia tidak cenderung disimpan didalan badan kita
Manakala korbohidrat jahat pula mempunyai.G.I yang melebihi 50 dan akan membawa kepada peningkatan yg cepat dan mendadak tahap glukosa dalam darah dan tingkatkan penghasilan insulin. Jadi ia berisiko membawa peningkatan dalam lemak,tekanan darah tinggi dan meningkatkan risiko infaksi miorkardium.
Manfaat mengamalkan makanan ber glisemik indek rendah ialah :
💌 mengurangkan risiko mengidap diabetes
💌mengurangkan risiko keradangan
💌menjaga berat badan
💌mengurangkan risiko penyakit jantung
💌 mencegah kanser
Makanan berglisemik indeks rendah ini adalah Cthnya seperti brokoli,bayam,tomato,timun ,kacang hijau, keledek.
Manakala yang mempunyai G.I yang tinggi adalah seperti nasi ,mee goreng, kueh teow dan lain-lain.
Tahukah anda ESP - soya non gmo SHAKLEE mempunyai G.I yang rendah iaitu 39 G.I.
Oleh kerana itu ESP sangat sesuai diambil oleh mereka yang mengalamai masalah GDM ketika hamil dan ada masalah diabetes.
Ketahui manfaat ESP shaklee lebih lanjut disini.
Untuk info lanjut tentang vitamin shaklee boleh hubungi kak enan di yang tertera ye..
Indeks Glisemik ni ialah satu ukuran yg menunjukkan kelajuan intensiti tinggi tahap glukosa(gula) dlm darah selepas kita makan makanan tertentu.
Selalunya ia terdapatt didalam makanan yg kaya dgn karbohidrat dimana karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk sel-sel badan kita.
Karbohidarat ni ada 2 jenis iaitu yang baik dan yang jahat.
Karbohidrat yg baik G.I nya rendah di bawah 50 manakala karbohidrat yang jahat G.I nya sudah tentu lebih tinggi dari 50.
Karbohidarat baik mempunyai G.I yang rendah ,jadi ia dikaitkan dngan tahap insulin
Yang rendah , yang bermaksud pembakaran lemak dengan lebih cepat dan ia tidak cenderung disimpan didalan badan kita
Manakala korbohidrat jahat pula mempunyai.G.I yang melebihi 50 dan akan membawa kepada peningkatan yg cepat dan mendadak tahap glukosa dalam darah dan tingkatkan penghasilan insulin. Jadi ia berisiko membawa peningkatan dalam lemak,tekanan darah tinggi dan meningkatkan risiko infaksi miorkardium.
Manfaat mengamalkan makanan ber glisemik indek rendah ialah :
💌 mengurangkan risiko mengidap diabetes
💌mengurangkan risiko keradangan
💌menjaga berat badan
💌mengurangkan risiko penyakit jantung
💌 mencegah kanser
Makanan berglisemik indeks rendah ini adalah Cthnya seperti brokoli,bayam,tomato,timun ,kacang hijau, keledek.
Manakala yang mempunyai G.I yang tinggi adalah seperti nasi ,mee goreng, kueh teow dan lain-lain.
Tahukah anda ESP - soya non gmo SHAKLEE mempunyai G.I yang rendah iaitu 39 G.I.
Oleh kerana itu ESP sangat sesuai diambil oleh mereka yang mengalamai masalah GDM ketika hamil dan ada masalah diabetes.
Ketahui manfaat ESP shaklee lebih lanjut disini.
Untuk info lanjut tentang vitamin shaklee boleh hubungi kak enan di yang tertera ye..
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment