Pages

Monday, April 10, 2017

Bartholin cyst - musuh wanita, cegah sebelum parah.

Pagi ni kak enan dapat mesej dari kawan bertanyakan tentang bartholin cyst.. Apa tu ye?

Ikutkan inilah pertama kali yang kak enan dengar tentang bartholin cyst ni.Apa itu bartholin cyst?


Bartholin cyst are mucus-filled and occur on either side of the vaginal opening.they are the most commom large vulvar cyst.Dibahagian faraj wanita terdapat kalenjar yg dinamakan bartholin yang berfunsi untuk merembeskan cecair bagi melembapkan vagina yang membantu melicinkan vagina terutama semasa aktiviti seksual berlangsung.Apa punca Bartholin cyst ni?

Antara punca terjadinya bartholin cyst ni berlaku ialah bila kalenjar bartholin tersumbat dan jika terdapat jangkitan kuman seperti E.coli dan penyakit kelamin (std) . Maka akan membengkaklah kawasan yang tersumbat tu Bengkak tersebut biasanya mengandungi cecair berbentuk nanah dan dikeliling tisu radang.


Tahap pembesaran bartholin cyst ni berbeza namun jika ia semakin membesar ia akan menganggu keselesaan bahagian faraj kita malah menganggu aktiviti harian kita juga terutama untuk solat dan bekerja.


Antara tanda-tanda terjadi penyakit Bartholin cyct ini ialah ;


✔kesakitan pada vulva yang semakin membengkak jika dijangkiti kuman

✔demam secara mengejut

✔tidak selesa untuk duduk,berjalan maupun untuk melakukan hubungan intimRawatan segera.

Jika ada mengalami simpton-simptom begini betterlah pergi check kat doktor dengan cepat agar kita dapat cegah awal sebelum semakin parah.

Antara rawatan yang akan dilakukan jika bartholin cyct ini semakin membesar ialah :

🍀pembedahan pelvik ( yg pastinya mmg ramai wanita tak berani untuk.lakukan rawatan.ini kerana ia boleh berlaku lagi )

🍀ambil sampel rembesan dari farajatau pelvik untuk diuji

🍀doktor akan menetapkan antibiotik yang sesuai

🍀jika ia semakin membesar dan terdapat sel kanser,kes akan dirujukterus kpd pakar sakit puan.


Bagaimana vitamin semulajadi membantu masalah ini?


Sesiapa yang ada bartholin cyst dan terkena jangkitan sudah pasti doktor akan bekalkan antibiotik. Jika ingin mencegah dengan vitamin semulajadi kak enan sangat suggestkan pengambilan :


1.Garlic complex


➡ garlic adalah antibiotic semulajadi yang  mengandungin500mg bawang putih dengan khasiat Allicin kekal didalamnya.


2 .Gla complex


➡membantu mengecutkan cyst,mebnatu penghasilan prostagladin , menghalang salur darah daru tersumbat dan menstabilkan hormon wanita.3.Sustainable Release vitamin C


➡membantu mempercepatkan penyembuhan cyst dan meningkatkan daya imun tubuh melawan penyakit . ia juga membantu memusnahkan sel-sel yang tidak normal.


4. Omega guard


➡membantu meredakan keradangan jika bartholin cyst semakin membengkak agar dapat kurangkan kesakitan yang dialami.


5.Vivix➡membantu membaiki sel-sel yang rosak dan menghapuskan sel-sel kanser dari terus merebak ke bahagian lain. Ia juga menghasilkan sel-sel yang sihat agar dapat melawan punca terjadi penyakit ini.


Jadi jangan dibiarkan bartholin cyct ini merebak. Dapatkan nasihat doktor jika tetiba mengalami masalah luar biasa pada miss v kita ye..cegahnya sebelum terlambat kerana ia bisa mengganggu aktiviti harian ,keluarga , suami dan anak -anak kita.

Untuk dapatkan set bartholin cyst ni anda boleh sj klik pada button di bawah ye..

                       

Bagi mendapatkan harga yang lebih jimatbsehinga 25% anda bolehla hubungi kak enan untuk info ye. Bagi mereka yang telah membeli melalui esell anda boleh hubungi kak enan untuk dptkan konsultasi secara percuma bg mendapatkan kaedah dan cara makan yg betul disini ye...


posted from Bloggeroid
Post a Comment