Apakah Gout?
Gout adalah keadaan dimana berlakunya keradangan yang menyakitkan di
tendon, sendi dan ianya membengkak. Sendi metatarsal-phalangeal di tapak kaki
adalah tempat biasa terjadi. Ia mungkin gout biasa atau mungkin tanda-tanda
penyakit lain seperti batu karang, urate nephropathy dan tophi. Ia disebabkan
oleh tahap asid urik dalam darah yang menghablur dan disimpan di sendi tendon
serta tisu sekeliling.
Punca Gout
Gout boleh berlaku disebabkan beberapa faktor termasuk pemakanan,
genetik, dan masalah pada buah pinggang. Ia adalah sebahagian daripada penyakit
artritis yang dikelaskan sebagai penyakit metabolik akibat asid urik (iaitu
bahan buangan yang terhasil daripada pemecahan purin (protein); berkumpul pada
sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi, terutama pada kaki dan menyebabkan
rasa sakit.
Pemendapan asid urik ini lama kelamaan akan menghasilkan hablur garam
dan hablur inilah yang mencetuskan rasa sakit sendi. Ia juga dipanggil masalah
bengkak sendi yang daripada tapak ibu jari kaki, menular ke sendi lain pada
kaki dan tangan.
Banyak makanan tinggi protein seperti makanan laut, kekacang, daging
merah dan daging organik tinggi purine. Pemecahan purine dalam makanan ini
akhirnya boleh menyebabkan gout. Purine ditukarkan ke bentuk asid urik semasa
metabolisme tisu-tisu rosak dan koyak. Kajian yang dijalankan menunjukkan
mereka yang banyak makan daging merah dan makanan laut meningkatkan risiko gout
sebanyak 50 peratus.
Cara mengatasi
- Amalkan
diet rendah purine. Sederhanakan pengambilan makanan berprotein yang
mengandungi purine. Contoh: organ dalaman (paru, hati), bilis, sardin,
herring, telur ikan, kekacang, alkohol, lemak haiwan, asparagus, bunga
kobis, cendawan dan yis (roti putih dan roti manis)
- Ceri
dan strawberi dikatakan mampu mengurangkan asid urik.
- Minum
banyak cecair, terutamanya air, untuk mecairkan dan membantu proses
penyingkiran urate.
- kawal
berat badan - kegemukan boleh menjejaskan keupayaan badan menyingkirkan
asid urik.
- Bersenam
Supplemen yang dicadangkan
- Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.
- OmegaGuard - Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit.
- Alfalfa - untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.
- Vivix - Mengimpak 4 mekasnisme anti penuaan. (melidungi dan membaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalan genetik, menggalakkan pembentukan mitochondria di dalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel)
kita lihat apa kata mereka yang telah berikhtiar dengan set gout shaklee ini.
untuk dapatkan set vitamin gout ini dengan segera boleh sj klik pada esell dibawah ye.
terima kasih kerana membeli di esell , untuk cara pemakanan vitamin yang betul serta konsultasi secara percuma bolehlah hubungi kak enan ye.
sebelum tu ikuti video ini mengenai 5 manfaat Alfalfa Shaklee. semoga berguna untuk anda. :)
No comments:
Post a Comment