Pages

Sunday, April 19, 2015

Diet yo-yo dan akibatnya

Assalamualaikum...

alhamdulillah masih bernafas dimuka bumi Allah ini..
syukur...

hari ini ingin berkongsi dan bercerita tentang diet yo-yo  ..
diet yo-yo dikaitkan dengan diet yang sering gagal.

Jadi persoalannya, kenapa kebanyakan diet sering saja GAGAL?

SEBAB:
  1. Kekurangan nutrisi
  2. Jadual makan yang sukar untuk mengikuti
  3. Hasil yang lambat
  4. Kandungan produk tidak selamat
  5. Metabolisme menjadi rendah
  6. Tidak tahu cara yang betul

Apa itu diet yo-yo?

Diet YO-YO ialah  dimana seseorang itu berusaha menurunkan berat badan dalam waktu sesingkat yang boleh dan kembali menikmati makanan seenaknya tanpa dikontrol pemakanannya.

Jika berat kembali naik mereka berusaha kembali melakukan diet seketat yang boleh . Diet ini yang dilakukan secara berulang-ulang akan menyiksa tubuh badan mereka sendiri. Ia akan mengakibatkan risiko pada tubuh badan dan melemahkan metabolisma tubuh badan serta amat membahayakan kesihatan hati .


Istilah yg diperkenalkan oleh Kelly D. Brownell dari Yale University.
Merujuk kepada keadaan di mana pergerakan turun naik seperti yo-yo dalam amalan diet penurunan berat badan.

Mereka kelihatan berjaya menurunkan berat badan, namun menghadapi masalah untuk mengekalkannya dalam jangka panjang; lalu penambahan berat berlaku semula. Kitar berulang apabila diet kembali diamalkan  untuk menurunkan berat badan.


Apakah kesan daripada diet yo-yo?

Kesan diet yo-yo amat membahayakan kesihatan dan organ dalaman tubuh badan kita.Apa yang boleh dikatakan kesan akibat diet yo-yo akan dapat dilihat 5~ 10 tahun akan datang.


********************************************************************************
Antara kesan daripada diet yo-yo ialah:

1.sering mengalami pening-pening
   Ini adalah kerana mereka mengamalkan makanan cair( liquid food ) bagi menggantikan makan padat. Jadi dengan mudah berat badan akan turun secara cepat. Namun kaedah menggantikan makanan padat dengan makanan cair ini boleh menyebabkan mata berkunang-kunang, akan mengalami pening-pening bahkan boleh mangakibatkan anda pengsan.

2. Daya tubuh badan menjadi lemah
Perubahan berat tubuh yang mendadak secara singkat ternyata juga mempengaruhi sistem daya tahan tubuh anda. Dalam satu kajian menyatakan bahwa dengan menjalani program diet yoyo, maka sebenarnya mereka sudah menurunkan daya tahan tubuh mereka sebesar 30% setiap hari.

3. membahayakan kesihatan hati




Berat badan yang turun naik secara mendadak dalam waktu yang singkat ternyata juga berpengaruh terhadap kesihatan hati anda. Berat badan yang tidak stabil ini mampu meningkatkan jumlah lemak yang terkandung didalam hati anda. Jika dihati sudah banyak lemak maka kesihatan hati anda juga terancam. Penyakit – penyakit kronik dapat muncul dari sini. Hal ini sudah disampaikan oleh Journal Physiology of Gastrointestinal and liver physiology.

4.Gangguan metabolisme tubuh
Saat anda melakukan diet maka anda akan kekurangan otot-otot anda.Otot-otot anda dapat anda peroleh kembali jika anda mendapatkan daripada pemakanan yang sihat. Sementara jika otot-otot anda berkurang maka proses metabolisme menjadi semakin lambat, hal ini akan mengakibatkan pada tenaga yang akan dihasilkan oleh tubuh.

5.stress dan tekanan perasaan
Stress dan tekanan perasaan ini biasanya akan muncul ketika orang tersebut gagal dalam menjalankan dietnya. Sementara dalam diet yoyo sendiri berat tubuh juga akan bertambah setelah melakukan diet yang ketat. Hal inilah yang dapat menimbulkan suatu perasaan stress dan tekanan perasaan. Biasanya meraka akan melampiaskan rasa tekanan yang dialami mereka dengan memakan banyak makanan.





Cara atasi efek buruk diet yo-yo pada tubuh badan

Antara tips yang boleh diamalkan   untuk menjaga berat badan agar berat badan tidak bertambah secara mendadak dan dengan itu dapat mengelakkan kesan negatif ke atas tubuh badan.
antara yang boleh diamalkan ialah:

Mengambil buah dan sayuran.


Buah dan sayuran adalah makanan yang tinggi akan kandungan seratnya. Dengan mengkonsumsi buah dan sayur, saluran pencernaan anda akan lancar kembali yang mana ia juga dapat membantu menjaga berat badan anda. Selain itu, mengamalkan pengambilan buah dan sayur juga dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama.  Kajian membuktikan bahwa wanita yang dalam sehariannya sering mengamalkan pengambilan buah dan sayur memiliki rasio 60% untuk menjauhkan tubuh dari kegemukan.

Hindari makanan ' junk food'

Makanan 'junk food' majoriti mengandung lemak dan kalori yang sangat tinggi. Yang mana jika ini diamalkan pengambilan secara berulang – ulang dapat membuat tubuh menjadi gemuk dalam waku yang singkat. Dalam kajian menunjukkan 62% orang lebih mudah mempertahankan berat badan mereka jika mereka tidak mengambil 'junk food' sebgai makanan kunyahan diwaktu lapang mereka.




Jadi mengamalkan pengambilan makanan yang sihat adalah lebih baik daripada melakukan diet yo-yo yang akan memberikan kesan yang sangat buruk pada tubuh badan kita pada jangka waktu yang singkat.

itu saja untuk perkongsian tentang diet yo-yo dari saya.
moga bermanfaat untuk kita semua dalam memilih diet yang lebih sihat.


ingin dapatkan set  diet atau set kurus  secara sihat dengan supplement?

konsultansi percuma dari saya untuk anda.

pengedar shaklee perlis...

hubungi saya : 
hartini zulaikha
call/ wasap : 01120757343
email : lovetinimade@gmail.com
fb page : dunia vitamin tini.


Thursday, April 16, 2015

Diet mudah bersama cinch Shake

Assalamualaikum.. 

terima kasih kerana masih sudi singgah dan membaca info-info disini..

alhamdulillah hari ini saya berkesempatan nak berkongsi tentang penggunaan Cinch shake dalam aktiviti diet.

Dalam aktiviti diet atau proses untuk diet protein sangat penting.
pengambilan protein secara betul akan membantu anda kurus atau kurang berat badan dengan firm tanpa ada otot yang  menggeleber..

protein juga penting untuk mengelakkan diet yo-yo dalam proses diet atau pengurangan berat 
badan.


Apa itu diet yo-yo?


Diet yo-yo ialah dimana seseorang itu akan berusaha menurunkan berat badan dalam waktu sesingkat yang boleh dan kembali menikmati makanan seenaknya tanpa dikontrol pemakanannya.

jika berat kembali naik mereka berusaha kembali melakukan diet seketat yang boleh . Diet ini yang dilakukan secara berulang-ulang akan menyiksa tubuh badan mereka sendiri. Ia akan mengakibatkan risiko pada tubuh badan dan daya ubuh badan menjadi lemah serta amat membahayakan kesihatan hati .

Jadi mengamalkan diet yang sihat adalah lebih baik dengan mengambil kira kalori yang diambil setiap kali makan dan mengambil makanan dengan kuantiti yang sedikit daripada menahan makan setiap kali waktu makan..

oleh itu mari kita lihat bagaimana protein boleh membantu dalam proses diet sihat.




Mengapa protein sangat penting untuk proses kuruskan badan?

Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda.

bagi mereka yang ingin berdiet sihat dengan pengambilan supplement saya cadangkan untuk mengambil cinch shake shaklee.
ini adalah kerana ia mempunyai pilihan mengikut citarasa dan kegemaran individu serta boleh diambil bersama minuman kegemaran anda tanpa perlu gusar.

cinch shake shaklee mempunyai 3 rasa pilihan iaitu

  • cinch shake vanilla
  • cinch shake chocolate
  • cinch shake latte cafe



keistimewaan Cinch Shake Shaklee ini:
  • Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa santapan manis
  • Mengandungi Cinch Pro iaitu suatu campuran protin eksklusif diperkaya dengan asid amino leusina
  • Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot
  • Terdapat 24 gram protin dalam setiap sajian
  • Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian
  • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
  • Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
  • Soya bukan GMO


     Bagaimana Cinch Shake Mix Shaklee BERKESAN dalam MENURUNKAN BERAT BADAN


  •     Formulanya mengekalkan jisim otot tanpa lemak

  •     Berat anda turun KERANA kehilangan lemak BUKAN dengan JISIM OTOT sekali

  •     DIPERKASA DENGAN LEUCINE

  •     Chinch Shaklee mengawal rasa lapar

  •     Memberi tenaga walaupun berdiet (perlu makan tetapi dengan diet menu yang sihat)

  •     Menyokong proses metabolsima tubuh

  •     Memberi kepuasan kepada pengguna.



a  Antara bancuhan cinch shake yang boleh divariasikan mengikut kesukaan anda..


  • Low fat milk + cinch shake vanilla
  • Low fat milk + cinch shake chocolate
  • Low fat milk + cinch shake caffe latte
  • Strawberry milk + cinch shake vanilla
  • Strawberry milk + cinch shake chocolate
  • Chocolate milk +cinch shake vanilla
  • Chocolate milk + cinch shake caffe latte
  • Chocolate milk + cinch shake chocolate




insyaAllah dalam entry yang berikutnya saya akan cuba terangkan keburukan diet yo-yo untuk kesihatan badan kita..




 Hubungi saya untuk khidmat nasihat dan sebarang pertanyaan..
pengedar shaklee perlis anda..

#tinisupervisorjun2015

pengedar Shaklee perlis
hartini zulaikha
call/sms : 0195057535
wasap : 0134286293
email: lovetinimade@gmail.com



Tuesday, April 14, 2015

Jangan baca semua manfaat GLA ini..

Assalamualaikum

jangan baca artikel dibawah sebab ia akan mempengaruhi fikiran dan perasaan anda..
bahaya untuk kesihatan anda kerana anda akan teringat-ingat, terbawa-bawa sampai kedalam tidur anda dan mungkin anda akan termimpi-mimpi..



saya dah kongsikan kandungan GLA pada entry yang terdahulu ..jadi kali ini nak berkongsi dengan anda antara manfaat yang boleh didapati daripada GLA Shaklee..

antaranya ialah :

1. dihasilkan dari herba tradisi yang dipercayai : Borage adalah herba kegemaran orang barat.
      - ia merawat ulser
      - mengeluarkan virus
      - melegakan kelesuan
      - membersihkan kahak
      - meringankan kebas urat saraf
      - meningkatkan stamina

2.mengawal selia estrogen dan testosteron
   - GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita , memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan,mood swing,retensi air dan sakit payudara.


3.melambatkan menopous
    Memperbaiki keadaan menopaus seperti hot damages,insomnia,ketidakhadaman,depresi. pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan,mengetatkan uterus,memberi tone untuk kulit lebih muda.

4. Memperbaiki prostatomegaly-  GLA memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.

5. Menentang kanser - GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh,menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.

6.Memperbaiki inflamasi kulit - ianya mengurangkan eczema,alergi,kegatalan,kulit kering,memperbaiki bintik pemujaan,tinea,dan kurap. Ianya juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari regulations dan artritis.

7.Menghalang  komplikasi diabetes - merendahkan gula darah,berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua.meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi

8.pelangsingan dan menghalang tambah berat badan - merendahkan kolestrol LDL , menghalang penambahan berat badan dengan berkesan,memberi tone pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan cantik ,menghalang penambahan berat badan.ambil semasa perut kosong untuk mengelak keasidan hiper.

9. Menghalang tekanan darah tinggi - menghalang pembekuan darah,merangsang peredaran darah,pengembangan salur darah,memperbaiki tekanan darah tinggi,mengelak masalah jantung seperti arteriosklerosis dan myocardial infarction.

10. Memperbaiki tekstur rambut - memperbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur.

  
GLA bukan sahaja untuk wanita.ramai yang tersalahanggapan bahawa GLA hanyalah untuk wanita.
sebenarnya GLA asid linoleik yg sama penting seperti asid an ini tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia,ianya hanya diperolehi dari makanan.sangat penting untuk kanak-kanak,remaja,dewasa,dan juga menopaus dan andropause(menopaus lelaki).

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya ;

tini
Sid perlis Anda
Call @sms :0195057535
Wassup : 01120757343
Email: lovetinimade@gmail.com
Fb page : Dunia vitamin Tini



Saturday, April 4, 2015

kandungan GLA shaklee

Assalamualaikum...

Hari sabtu pertama di bulan april 2015..
Ok kali ini saya hendak berkongsi dengan anda semua tentang GLA SHaklee.

GLA boleh didapati dalam banyak brand di pasaran kini,
samada boleh didapati difarmasi , toko-toko perubatan maupun kedai supplement yang berdaftar.

Apa perbezaan GLA Shaklee?

Kebanyakan GLA iaitu gamma-linolenic asid yang ada di pasaran dihasilkan dari Evening Primrose oil(epo), manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO.

Borage juga adalah 3 kali ganda lebih dari segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan dari EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik dikawasan Saskatchewan.

Apa ada dalam sebiji kapsul GLA Shaklee?

Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik omega-6.
ianya digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya.
kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh ShakleeGuard,anti-oksidan semulajadi yang dipaternkan. Bioavailabilitinya dibuktikan secara klinik dimana ia mampu menyerap dan mengadun kedalam sel dan tisu.


English Primrose Oil vs. Borage Oil (GLA Complex Shaklee)

Ramai yang bertanya tentang produk EPO Shaklee. EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, sekian lama digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi. Hinggakan nama EPO disalah-sangka sebagai nutrien macam DHA, EPA, etc. EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose.

Dalam minyak english primrose ni mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.


Perbezaan English Primrose Oil dengan Borage Oil?
Jadi, apakah perbezaan antara EPO dengan borage oil? Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO.
Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, malah ekzema.
Bukan itu saja, GLA Complex Shaklee mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex Shaklee bukan daun, tapi biji bunga borage).
Borage oil juga digunakan pada akhir kehamilan untuk mematangkan serviks.

Kredit to  http://www.celikvitamin.com

Bulan april ini ada promosi yg hebat untuk GLA SHAKLEE..






nak tahu lanjut boleh hubungi saya terus..
pengedar shaklee perlis anda..
#tinisupervisorjun2015

pengedar Shaklee perlis
hartini zulaikha
0195057535
wasap 0134286293







Thursday, April 2, 2015

Pengalaman saya dengan lecithin..

assalamualaikum semua...

apa khabar semua hari ini?
alhamdulillah semoga semunya sihat-sihat belaka ye...

hari ni tetiba saya nak kongsi tentang info lecithin..
saya sangat sukakan lecithin... lecithin memang sentiasa ada disamping saya...
selepas bersalin 6 bulan untuk anak ke-3 baru saya mula makan lecithin ni..
waktu tu baru kenal dengan shaklee dan lecithin..

saya ambil lecithin bersama alfalfa untuk turunkan berat badan disamping untuk mendapat susu yang lebih banyak untuk baby saya waktu tu...
apa yang saya rasa 3 bulan dengan konsistennya mengamalkan 2 vitamin ni berat badan saya turun dari 58 kg kepada 48 kg....wow...mau ke xmau...best ke best?
hihihi seronok tak terkira waktu tu..saya kurus tanpa skip makan makanan yg berkhasiat untuk saya susukan anak saya secara ekslusif..memang teruja dan terharu...hihihi

lagi satu yang saya nak kongsi..
kita sebagai ibu susah hati kan kalau anak kecik batuk-batuk dan ada gelema didalam paru-parunya..ketika tidur dan bernafas pun berbunyi..kalau bayi kita selsema pun dah cukup susah hati kan..dengan baby meragam susah nak tidur sebab hidung tesumbat kan?
ok semenjak saya amalkan lecithin tu...satu yang saya dapat rasa betapa bagusnya lecithin ni..
sebab ia membantu membuang lendir dan gelema dalam badan bayi ketika keadaan itu..

bagaimana prosesnya?
ok ni kaedah yang sy fahamla ye..bukan saintific punyai carta aturan...
bayi kitakan menyusu dengan ibu yang mengambil lecithin..jadi lecithin masuk kedalam badan bayi melalui susu ibu...lecithin mengambil gelema dalam badan bayi dan buang melalui najis bayi...hah kita akan nampak najis bayi berlendir-lendir je nanti( opss sory detail plak part ni)

tapi satu je..kalau anak kecil saya selsema dan batuk macam berkahak saya tetap rujuk doktor dulu..dan memang doktor pun bgtau tiada ubat yang sesuai lagi untuk bayi yang mengalami selsema dan batuk bg bayi berumur 3 bulan hingga setahun tu...
jadi dengan mengamalkan lecithin waktu tu ia dah cukup membantu bayi saya untuk sembuh dari batuk dan selsema dengan cepat.. selewat-lewat seminggu selsema dan gelema dalam paru-paru anak saya dah tak berbunyi dan hilang dengan mudah...berbaloikan...

ok jadi jom kita tengok kandungan lecithin ...

apa itu lecithin shaklee?

lecithin shaklee diperolehi daripada  sumber semulajadi iaitu kacang soya.
setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu.



apa fungsi kolina didalam lecithin?

Kolina penting dalam diet harian kerana fungsinya menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan
Kolina adalah suatu komponen neuropenghantar asetilkolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf. Maknanya selain untuk menghapuskan lemak degil, kolestrol dalam badan, Lecithin juga boleh membantu otak kita berfungsi dengan cerdas.


Apakah kelebihan lecithin shaklee ?

  • Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain. Ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure, stroke,heart disease serta arteri yg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga to 6,000-7,000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.
  • Kenapa mereka yang hendak menurunkan berat badan suka & perlukan Lecithin ni? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye.. memecahkan lemak).. Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian tau… Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yg bijak.,
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
  • Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7,000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter; di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan menjadi punca insomnia.
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg mempunyai alergi, hay fever, asma ,bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • Lecithin, bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE.. BIKE ni fungsinya adalah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan
kredit to: Master Lyna Noh >> http://vitaminsemulajadi.com


Ini salah satu set cadangan untuk ibu menyusu yang nak kurus ye..
untuk membeli boleh klik terus pada gambar tersebut ye...


 set menyusu kurus


nak tahu lanjut boleh hubungi saya terus..
pengedar shaklee perlis anda..
#tinisupervisorjun2015

pengedar Shaklee perlis
hartini zulaikha
0195057535
wasap 0134286293






Wednesday, April 1, 2015

April with GST

assalamualaikum dan salam satu malaysia

april datang lagi bg tahun 2015...

permulaan sistem baru oleh kerajaan..=> GST

ataupun untukku.. GST => get shaklee today..

hoo yay...

keep calm ok..

jalankan je amanah dan tanggungjawab kita tu..
kan kerajaan dah kata..
" rakyat didahulukan ......"

ok biarlah apa diaorang nak kata..

ni saya nak habaq bulan ni punya promosi dari shaklee...

terhebatlahh...best gitu...

GLA BELI 6 PERCUMA 1
LECITHIN BELI 6 PERCUMA 1
DTX COMPLEKS BELI 3 PERCUMA 1
VITALEA FOR KID BELI 3 PERCUMA 1
CINCH SHAKE CHOCOLATE BELI 3 PERCUMA 1
CINCH SHAKE LATTE BELI 3 PERCUMA 1



wahhh mengancam kan... 6 item tu...

jom bijak berbelanja untuk mulakan hidup sihat...

hubungi saya untuk konsultansi terbaik
tini - pengedar shaklee perlis
whats up 0134286293
call : 0195057535




Bersawang tu..

wahhhhhhhhh...

apa dah jadi? 
banyak nya habuk ni..
penuh sawang ya Allah...
ok jab bersihkan dulu..

nnti kita masukkan input baru ok...

ok hias bunga sikit bagi nampak baru dan menarik..hihi

ok...selamat membaca...