Pages

Wednesday, August 9, 2017

7 tanda-tanda anda mungkin mengidap kanser usus yang serius.

Baru-baru ni dlm group wassap kak enan kita orang ada  buat perbincangan tentang topik kanser perut,hati dan kanser paru-paru.


Salah sorang dari ahli group kak enan ni adalah doktor perubatan.so banyak gak lah info yang dia kongsi ngan kitaorang.

Pernah tak korang dengar bila seseorang yang  didetect ada kanser diberi tahu oleh doktor  kansernya adalah pada stage 3.... kalau dah stage 3 bermakna kansernya dah ada lama dalam badan tapi kenapa br dapat detectkan......pernah tak dengar begitu?

 .

Ada most kanser yang developingnya lambat didetect.Kanser-kanser yang jenis lambat detect ni selalunya pada awal2nya hanya diberi simptom-simptom sakit yang kecil.

Contoh nya seperti kanser usus..selalunya tanda-tanda kecil yang kita anggap biasa ialah seperti sakit perut yang berulang, buasir dan sembelit.



Selalunya Sakit perut ni  bila terjadi kita banyak buat tak tahu je kan...betui tak?

Kita anggap sakit perut biasa,tersalah makan gitu..


Apa kaitannya kanser usus dengan masalah sembelit,buasir atau pembuangan air besar yang tak lawas ni?


Oh ye maaf naa...kak enan akan guna beberapa perkataan yang kurang enak dibaca tapi ianya untuk pemahaman kita ye..

So...elakkan baca ketika makan ye...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Tahu tak dalam najis kita terdapatnya urea dan toksin?

Bila najis yg ada urea dan toksin ini tak dapat dikeluarkan ,dia akan efek kepada dinding usus kita...jadi disini akan berlaku perubahan sel yg boleh bawa pd kanser.



Hah..disebabkan berlaku perubahan sel-sel ini ,sel yang tidak sihat atau upnormal ni berkumpul maka terbinalah sel2 kanser yg aktif..

(Kalau masih ingat ,ada kak enan cerita tentang sel-sel didalam tubuh kita ni. Ia perlukan makanan tuk jadi sihat..bila rosak dan tak boleh diperbaiki ,sel tersebut perlu dihapuskan,klu tak dia akan duplicate sel2 yg rosak ni. Bila sel2 yg rosak byk terbina maka terjadilah sel kanser yg aktif..lebih kurang gitulah kekdahnya..)


Jadi perlu diingat....Apa-apa yg boleh buat perubahan sel ni akan menyebabkan kanser.mari kita tengok apakah tanda-tanda lain yang hampir kepada kanser usus ni..


TANDA-TANDA KANSER USUS

1- najis bercampur darah
2 - perut rasa tidak selesa ( samada kembung, sakit atau senak )
3 - sembelit yang bersela seli dengan cirit birit
4 - terdapat perubahan pada saiz dan keadaan najis ( terdapat bendalir pada najis )
5 - kurang selera makan
6 - muntah
7 - berat badan jadi susut secara tiba tiba


Jadi selepas ini kita memang kena lebih aware tantang perubahan diri kita ye terutama bila membuang air besar atau saat berlakunya kekerapan sembelit atau buasir ye.


Sebagai ikhtiar boleh juga mencuba set supplement shaklee untuk cegah sembelit dan buasir ini.

set buasir


Atau boleh cuba set detox usus ni sebagai langkah-langkah meningkatkan kesihatan usus kita..


Untuk info lanjut dan cara pemakanan vitamin yang betul boleh sj hubungi kak enan di talian seperti dibawah :


posted from Bloggeroid
Post a Comment