Pages

Thursday, March 17, 2016

Keistimewaannya ESP soya non-gmo yang tiada tolak bandingnya.

Assalamualaikum....

Alhamdulillah..kembali mengisi ruang waktu untuk blog ini.apa khabar kawan-kawan? Harap semua sihat hendaknya....

Hari ini saya nak berkongsi lagi tentang esp ni..

Tahukah kawan-kawan apa yang best lagi tentang ESP ni???

5 SEBAB bestnya esp yg kita kena semua kena pilih soya ESP ialah :

# ESP menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap dan menghasilkan isoflavone (..tahukah kawan-kawan bukan senang nak ekstrak isoflavone dari kacang soya ye.)

# ESP hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai sehinggalah ia siap diproses.

# ESP dibasuh dengan air ("..Dr. Shaklee knew that By using a cold water extraction technique, you get the very best of the soy and all of the positive things like the phyto-estrogens which inhibit breast cancer and prostate cancer in men. There are over 1500 studies showing the positive benefits of soy and only 12 to 20 negative studies showing that when you alter and de-nature soy you end up with junk.Dr. Shaklee knew the difference.")

# ESP mengandungi 50% keperluan kalsium harian. Kenapa ada kalsium? Kerana tambahan sedikit kalsium di dalam ESP boleh meneutralkan kembali asid phytic di dalam soya (kandungan asid phytic yang tinggi menghalang penyerapan zat dan mineral seperti kalsium, magnesium, zink semasa pencernaan dalam usus. Haa sia2 ja telan macam2 zat..tudia aihh..kn tahu tu...

# Sudah 54 tahun ESP mengungguli pasaran makanan tambahan. Mana lagi nak cari soya terbaik setanding ESP ni..



Tu dia 5 sebab istimewanya ESP soya non-GMO shaklee ini.
Jadi buat kawan diluar sana jangan bertangguh lagi untuk mendapat ESP shaklee ni...kawan-kawan boleh padankan ia mengikutset keperluan yang kawan-kawan ingin kan.



Sempena bulan promosi esp ini kawan-kawan boleh berjimat sangat.boleh pilih nak beli 2 canister dengan 5% diskaun atau beli sj 6 canister esp free satu canister tu..jadi ia sgt jimat untuk sekeluarga...

Jom kita tengok testimoni mereka yang telah mengamalkan ESP ni..






Untuk mendapatkan ESP soya non-GMO shaklee dengan harga kebabom dan tengah hot ini anda boleh terus hubungi saya di

Hartini zulaikha
Whatsapp : 011 2075.7343
Email : lovetinimade@gmail.com
Fb : hartini zulaikha
Fb page : dunia vitamin tini

Saturday, March 12, 2016

kolestrol - pro dan kontra nya untuk tubuh badan kita kekal sihat.

Assalamualaikum semua..moga semua pembaca blog ini dalam lindungan rahmatnya ..amenn..

tahukah kita apa itu kolestrol?
Bila sebut kolesterol ni, semua orang pun takut kan? Mana tidaknya , dia sgt berkaitan dgn penyakit-penyakit  kardiovaskular (sakit jantung), stroke dan sebagainya.


Image result for kolestrol

Tapi kolesterol ni sebenarnya penting untuk tubuh kita juga. Kita perlukan kolesterol untuk:-


  • Pembinaan membran sel. Membran sel ni kerjanya melindungi sel kita & mengawal aktivti keluar-masuk macam2 benda ke dalam sel kita.



  • utk metabolisma vitamin2 larut lemak -> A, D, E, K

  • utk penghasilan hormon

  •  utk penghasilan jus hempedu.

Justeru badan kita kena ada kolesterol, tapi .................... eh kenapa tapi?


kerana kolestrol yg diperlukan seperti kuantiti di bawah:-

LDL (kolesterol jahat) ---> tidak melebihi 2.6 mg/dL

HDL (kolesterol baik) ----> mesti lebih dari 1 mg/dL

Jumlah total kolesterol ----> mesti kurang dari 5 mg/dL



Image result for kolestrol

kalau orang yang biasa buat blood test atau ujian darah & ada bahagian kolesterol tu, cuba tengok dalam-dalam sikit range anda kat mana.

Kolesterol dalam badan ni tak ditentukan oleh saiz badan ye. Badan besar ke badan kecik ke, boleh jadi kolesterol tinggi atau rendah. ada orang kurus kering tp kolesterol tinggi... ada orang comey tembam tp kolsterol rendah.

Faktor yang menyumbang kepada tingginya kolesterol seseorang:-

  • pemakanan. yang ni yang paling dominan lah kalau kita kat malaysia ni. syurga makanan katanya.

  • stress. yang ni pun satu hal. 

  • merokok

  • hati yang tidak sihat. bukan sakit hati kat orang (pun boleh jd juga kalau sampai stress) tapi liver problem.

  • pengambilan alkohol & ubat-ubatan yang tidak dikawal (misalnya asal sakit je makan ubat walaupun tanpa preskripsi).


Directly kita dapat kolesterol dari makanan kita, dan dari hati kita. Hati akan release kolesterol bila kita makan makanan yang mengandungi trans fat&lemak tepu. Dan juga bila ada sel kita rosak, hati akan release kolesterol utk kerja-kerja penyembuhan. Bila kita stress pun hati akan rembeskan kolesterol. Kalau kita tak kawal perkara-perkara ini, contohnya tiada mengambil apa-apa supplemen tambahan seperti  makan Vivix, makan B Complex utk kawal stress ataupun mengambil makanan yg membantu reducekan kolestrol , akibatnya hati kita terus akan membekalkan kolesterol ke dalam blood stream... hmmm, masa tu walaupun jaga makan, kolesterol kita akn tetap tinggi juga.

Badan kita ni perlukan penjagaan yg holistik atau keseluruhan. Kita tak boleh nak jaga satu part je, part lain kita biar, tidak boleh sama sekali. semua anggota dan tubuh badan kita kena jaga.

Jadi pesanan saya  jangan tinggal pengambilan vitamins walaupun kita rasa OK jer.. takde masalah pon. Especially multivitamins (VitaLea) & vitamin2 asas seperti b Complex, vita C, Vivix dan sebagainya... termasuklah Phytocol yg mengandungi fitosterol, khas untuk menghalang penyerapan kolesterol dan juga menurunkan paras LDL dalam darah.

Check paras kolesterol masing2, pasangan, ibu bapa dan sesapa yg rapat dgn kita, kalau skala mereka tidak menepati paras kolesterol yg sihat, cepat-cepat cari penawarnya atau dapatkan  Phytocol dan topup sekali dgn Vivix, insyaAllah..ikhtiar dari awal itu lebih baik dari ia menjadi semakin barah.
ketahuilah  kawan-kawan ,kolestrol tinggi seringkali menjadi pembunuh senyap mereka yg berusia 30 an.nak tahu tentang vitamin yg mencegah kolestrol ni boleh kesini ye.







moga perkongsian ini bermanfaat untuk semua..nak tahu lanjut tentang phyocol pun klik disini ye.

Memerlukan bantuan untuk dapatkan supplement?
hubungi saya..

tini
Sid perlis Anda
Wassup : 01120757343
Email: lovetinimade@gmail.com
Fb page : Dunia vitamin Tini


Thursday, March 10, 2016

ketahui keistimewaan ESP soya non-GMO yang akan membuatkan anda mengidaminya.


Tahukah kawan-kawan ESP mmg TIADA kolestrol?
Ini kerana ESP dihasilkan daripada tanaman iaitu soya yang ditanam secara organik. oleh itu,  Pesakit darah tinggi tiada masalah untuk makan ESP.

ESP juga takde asid urik, sebab asid urik ini hanya datang daripada badan, bukannya dari makanan. Jadi, pesakit gout pun boleh mengambil hidangan ESP ini.

Dan sebab ESP adalah produk semulajadi, ia sangat mudah dihadam & diserap oleh badan. Jadi, badan kita pun boleh dapat kebaikan protien drpdnya sebanyak dan secepat mungkin.

tahukah kawan-kawan didalam ESP mengandungi 9 asid Amino penting?

Unsur protien terdapat 21 jenis iaitu 

  • 12 daripadanya dinamakan non-essential amino acid dan dihasilkan oleh badan kita.
  • 9 lagi dinamakan essential amino asid dan hanya boleh didapati daripada makanan yang kita makan ( badan kita tidak boleh menghasilkan protein tersebut.)
dan tahukah kawan-kawan didalam ESP terkandung  9 asid amino penting tu..
nak ini dia 9 asid amino penting tu...


wah memang bestkan.. sekali shake ESP badan kita dah lengkap 9 asid amino ni..untung tu..

Protein boleh didapati didalam makanan seperti ayam , ikan dan daging. tapi tahukah kita setiap kali makan makanan tersebut berapa banyak kah protein yang telah masuk kedalam badan kita?
tahukah kita cara kita memasak makanan tersebut boleh menyebabkan protein hilang dan kita hanya makan makanan tersebut hanya untuk dapat kenyang dan tiada khasiat yang sepatutnya masuk ke dalam tubuh badan kita umpama kita memakan hampas saja.

ini adalah kerana makanan yang kita masak pada suhu yang tinggi akan menyebabkan protein itu hilang ketika kita memasak.

Tahukah kawan-kawan  ESP soya non-gmo ,diproses pada suhu yang rendah menggunakan air adalah kerana untuk mengekalkan kandungan protein yang terbaik didalam ESP.


Image result for memasak daging

ESp juga rendah G.I? tahukah kawan-kawan apa itu G.I?
G.I ialah glisemik indeks atau dalam bahasa melayunya kadar pertukaran sesuatu makanan kepada glukosa.

Apa istimewanya rendah G.I ni?
istimewanya ialah apabila kita makan sesuatu yang rendah G.I ini kita akan mudah kenyang yang panjang , jadi ia akan membantu kita mengurangkan pengambilan kalori yang berlebihan. Jadi sebab itu kalau-kawan yang sedang dalam proses untuk turunkan berat badan disarankan mengambil esp sebagai salah satu makanan tambahan .



             Image result for esp rendah glikemik indeks                              Image result for esp rendah glikemik indeks

semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua kawan-kawan  yang masih tertanya-tanya apakah istimewanya esp ni... kalau nk tahu lebih banyak tentang manfaat ESP ni bolehla kesini ye.
























Jika kawan-kawan berminat untuk tahu lebih lanjut tentang supplemen shaklee  boleh terus hubungi saya :



Jika anda berada di sekitar negeri perlis anda boleh dapatkan supplemen shaklee dari saya  secara COD ini kerana saya adalah Pengedar Sah Shaklee area kangar dan beseri .

Sebarang pertanyaan,Tempahan dan Temujanji :
Call/ Whatsapp : 01120757343
Email : lovetinimade@gmail.com
FB : Hartini Zulaikha

Tuesday, March 8, 2016

Adakah soya penyebab kanser dan Siapa perlukan ESP soya non-GMO ini?

Assalamualaikum...

wahhhh rindu rasanya sehari xdapat menulis blog ni... apa khabar pembaca blog tersayang?
moga kalian sentiasa didalam rahmatnya ..amennn..

Sempena bulan Salji ESP ni nak  tanya.....Tahukah kawan-kawan siapakah yang amat memerlukan ESP ni?

sewaktu dulu ESP ni sering  dikaitkan dengan ibu-ibu yang menyusu. kenape ye?
sebabnya dikatakan ESP ni sebagai  milk booster bagi ibu-ibu yang menyusu badan.










Tapi  tahukah kawan-kawan sebenarnya, ESP ni penting untuk semua orang dan setiap orang amat memerlukannya!


Walaupun sangat banyak kontroversi tentang soya ni seperti :


  • - dikatakan penyebab kanser
  • - dikatakan penyebab masalah alergik
  • - dikatakan penyebab masalah kulit
  • - dikatakan penyebab lelaki mandul





Tapi bila masyarakat yang mengamalkan soya beratus tahun tiada masalah kesihatan (malah lebih sihat dari masyarakat tempat lain, maka timbul teori baru - kerana mereka makan soya yg ditapai (fermented soy). Soya yang sudah ditapai dikatakan tidak bahaya macam soya yg tidak ditapai.

Image result for salji esp shaklee

Tapi... Beberapa (banyak) kajian telah dibuat ke atas soya ni samada yang  ditapai atau tidak, ke atas bekas pesakit kanser dan orang sihat juga.

Kesimpulan dr kajian-kajian tersebut mendapati bahawa :-


  •  tiada beza samada soya ditapai atau tidak ditapai.
  • produk soya tidak menjadi faktor bekas pesakit kanser mendapat semula kansernya, atau orang sihat mendapat kanser.
  • orang-orang Jepun (pemakan soya tegar) sentiasa sihat je, tiada pula masalah yg mandul. Diorang tak beranak ramai bukan sebab mandul. Mcm tu juga org Jawa. Ramai2 belaka anaknya.
  • kebanyakan kajian ke atas bahaya isoflavones (phyroestrogen dlm soya) dilakukan ke atas isoflavones secara isolated, bukan dilakukan ke atas kacang soya.


Walau macamanapun, seperti juga makanan lain, baik soya atau apa-apa makanan je, kita mesti ambil dalam kadar yang sederhana... Tidak berlebih-lebihan.. Terlebih makan nasi pun boleh bawa kesan tidak elok kepada kesihatan kita.

Image result for esp non-gmo shaklee

ESP Shaklee ni dibuat daripada kacang soya non-GMO berbeza dengan soya-soya yang berada di pasaran  kebanyakannya GMO, ia diproses tanpa menggunakan alkohol, asid, alkali mahupun suhu tinggi. Untuk ekstrak protein daripada produk, banyak yang menggunakan alkohol tetapi Shaklee menggunakan air untuk memproses Kacang soya ni.

Oleh itu kita pun amat perlu menjaga kualiti ESP disaat-saat membacuhnya. Jangan membancuh Esp dgn air panas agar protein  didalam ESP terjaga. paling mudah bancuh esp ni adalah shake saja dgn air sejuk okey...kalau tak lalu kita up ckit shake dgn horlick atau milo sejuk...atau usha sini saja...macam-macam resepi ESP ada.


Image result for esp shake



Semakin kita meningkat usia, kita sangat perlukan protien untuk menjaga otot kita. Otot yang lemah menyebabkan metabolisma menurun jadi Akibat daripada metabolima menurun tu berat badan kita senang naik. okey ini fakta nya ye...


Amalkan ESP utk jaga otot especially diri sendiri, pasangan, ibu bapa...

Produk-Produk lain yang mengandungi Protein di pasaran, terutama kalau yg dipanaskan, ia bukan saja akan mengurangkan kandungan protein tapi juga protein itu akan menjadi rosak dan tidak dapat dicerna dengan baik oleh tubuh kita. Bila kita tak dapat mencerna protin dengan baik, maka muncullah pelbagai masalah kesihatan seperti alegik, ekzema dan sebagainya.


Jadi bersempena bulan promosi ESP ni moh ler kita amalkan penggunaan ESP yang baik ini untuk ahli keluarga kita, Ini adalah untuk memastikan famili kita mendapat bekalan protein terbaik, bukan asal makan protein je tp sbnrnya hampas saja yang kita makan.



Jika kawan-kawan berminat untuk tahu lebih lanjut tentang supplemen shaklee  boleh terus hubungi saya :



Jika anda berada di sekitar negeri perlis anda boleh dapatkan supplemen shaklee dari saya  secara COD ini kerana saya adalah Pengedar Sah Shaklee area kangar dan beseri .

Sebarang pertanyaan,Tempahan dan Temujanji :
Call/ Whatsapp : 01120757343
Email : lovetinimade@gmail.com
FB : Hartini Zulaikha